dilluns, 24 de novembre del 2014

Consumisme front a comerç just

La maquinària de la producció industrial no para, i ens empeny a consumir, a ser ciutadans acrítics que no ens preocupem pels recursos finits del planeta, per les condicions en què es fabriquen els objectes que desitgem/necessitem ni per si, realment, ens calen les sabatilles, el joc o el mòbil d'última generació.
Quan molts teòrics parlen del decreixement com a solució, la televisió, internet... ens transmeten uns missatges en direcció contrària. Cal consumir, si és possible ben sovint, productes que no ens fan falta. Us heu parat a pensar quants parells de pantalons teniu? Quants d'ells no us els poseu mai? I, això, n'és sols un exemple.
Us enllace, ací, amb el documental "Comprar, llençar, comprar", dirigit per Cosima Dannoritzer. Molt recomanable. Ens parla de com fabricaven els productes abans que s'inventara l'obsolescència programada. I de com funciona el sistema: comprar, tirar al fem i tornar a comprar, en un cercle infinit.
ONGs com Setem o Intermón Oxfam treballen per promoure el comerç just a través de campanyes, botigues, accions de carrer... La primera, per exemple, a més d'organitzar campanyes de sensibilització (Ropa limpia, p.ex) i d'intercanvi amb països productors de diferents productes, ens mostra, amb un vídeo preciós, "El ultimátum evolutivo", com reduir, reutilitzar i reciclar, claus contra l'agressivitat del consumisme. Al seu canal de Youtube hi ha documentals i curts d'animació molt didàctics.
D'altra banda, divendres passat, a Equipo de investigación (LaSexta), es va emetre el reportatge La ropa barata, un negocio suculento para las empresas españolas, molt esclaridor (tot i que no m'agrada gens el format ni el to d'aquest programa) per veure què hi ha darrere de les botigues.
I també paga la pena llegir aquesta entrada del blog d'Esther Vivas, Consumismo sin freno, al voltant del Black friday i altres campanyes agressives perquè gastem encara més.

Trobe molt adient escriure una entrada sobre la qüestió en un temps de consumisme màxim, el previ a les vacances de Nadal. Si visioneu algun dels documentals, ja em direu què en penseu, de quina manera la publicitat ens influeix a comprar de manera compulsiva. I, és clar, si tot açò us fa pensar una miqueta sobre els hàbits de consum.

3 comentaris:

Lauriii ha dit...

Aquestes ultimes classes, a més de veure la pel·lícula de cantant baix la pluja, que me està agradant molt, hem estat veient coses sobre el consumisme just.Moltes vegades comprem coses que en realitat no ens fa falta, i que a més, per fabricar aquests productes, molts xiquets treballen de nit i dia, sense descans i sense poder estudiar. En definitiva, hi ha que veure darrere dels productes que consumim.

Unknown ha dit...

A mi aquest tema em pareix molt interessant ja que tots deuriem ficar un poc de la nostra part, o només estar concienciats i saber que ens manetjen com els dona la gana. Ens inviten al consumisme amb campanyes com la de 'Black Friday' i moltes més a consumir coses que no necesitem, que no ens fan falta. A clase em vist un video que es deia ' L'ultimatum evolutiu ' a mi m'ha semblat molt interesant i m'ha agradat molt parla sobre l'homo consumus i l'homo responsabilus dos tipus d'homos que no tenen res a vore l'home consumus busca l'extinció de la seua especie ja que no para de consumir aigua, electricitat, va en cotxe en compte d'anar en transport públic, no reutilitza ni recicla el paper,gasta gots de plàstic constantment,compra productes innecesaris mentres que l'homo responsabilus es tot el contrari. A mi m'ha paregut un video molt didàctic.

Alex ha dit...

Fins ara hem estat veient la pel.lícula, cantant baix la pluja, que aprofite per a dir que es un clàssic del cinema i una de les més boniques de tot el cinema. Ara bé,també vam vorer el tema del consumisme front a comerç just. Un tema molt interesant el cual ens intenta dir el que hi ha darrere de tot el que consumim, de tots aquells productes que consumim, del treball i de totes les coses que no sabem però que deberiem de saber. Per acabar vam vorer un video de "L'ultimatum evolutiu" que ens parlava de com reduir, reutilitzar i recilar, i claus contra l,agressivitat del consumisme. Un tema molt interesant, que em va agradar vore-lo i escoltar. A.Zaballos